Freelancer in crisistijd

Ik ben in januari jl. gestart met mijn nieuwe uitdaging als freelancer. Dat wil zeggen, ik heb eerst geprobeerd uit te zoeken hoe ik mezelf het beste kan ‘aanprijzen’ bij grote of kleine bedrijven. Daar is erg veel informatie over te vinden, alleen lopen de meningen van wat nu eigenlijk wel of niet werkt zeer uiteen.

Ondertussen heb ik geïnvesteerd in een website, flyers en visitekaartjes. Ook heb ik een (voorlopig) abonnement afgesloten bij een website die werkgevers en freelancers met elkaar verbindt. Gelukkig heb ik in 2019 een kleine financiële buffer opgebouwd. Ik wist dat het tijd zou gaan kosten voordat ik een freelance opdracht binnen zou krijgen. Het enige waar ik niet op had gerekend is een pandemie, een pittige crisis, waardoor mijn kansen als freelancer tot het minimum zijn gedaald.

De perfecte website

Ondanks dat de website er leuk uitziet, ben ik tot op heden niet gevraagd voor een freelance opdracht. Ook de flyers die ik op verschillende plekken in de stad heb opgehangen hebben nog niks opgeleverd. Ik ben dus gaan zoeken via internet hoe je een website aantrekkelijker kunt maken voor potentiële klanten.

Adviezen genoeg te vinden, maar ik zag door de bomen het bos niet meer. Het kan aan de inhoud van de tekst liggen op de website of je gebruikt te veel of te weinig beeldmateriaal. Kortom, ik ben er lekker mee aan het prutsen geweest en dat kun je ook zien aan mijn website. Ach, ik krijg nu in ieder geval reacties, alleen zijn het wel mensen die mijn website wel even willen ‘upgraden’ haha. Ik laat het maar even zo. Misschien trek ik zo tussendoor toch nog wat potentiële klanten naar mijn website die zien dat ik meer ervaring heb met andere ‘skills’.

Toen kwam de crisis

Op het moment zit ik dus in een dip, want de Corona crisis gooit flink roet in het eten. Ik weet dat ik niet de enige ben die hier financieel last van heeft, maar eigenlijk ben ik al failliet voordat ik ooit aan het werk ben geweest. Gelukkig heb ik mijn financiële buffer nog, maar dat is niet onuitputtelijk.

Naast mijn dagelijkse beslommeringen richt ik me nu maar op het onderhouden en bijscholen van mijn vaardigheden. Er valt altijd wel wat nieuws te ontdekken om je kennis bij te schaven. Je kan workshops volgen, maar je kan ook een studieboek kopen om je kennis op te peppen. Het voordeel van bepaalde studieboeken is dat je online jezelf kunt toetsen om te kijken of je de lesstof goed beheerst.

Om toch wat inkomsten te creëren reageer ik nu ook op tijdelijke vacatures. Ook vacatures met weinig uren zijn aantrekkelijk, omdat ik daarnaast eventueel nog freelance werk kan blijven doen. Freelance werken blijkt in deze crisistijd een echte uitdaging.

2 Comments

Add Yours →

Geef een reactie